Design & Innovation in Harderwijk

Dit gastblog is geschreven door:
Ir. A.W. (Anne-Wil) Lucas
Tweede Kamerlid VVD-fractie
@annewillucas

Donderdag had ik weer geluk. Ik mocht op bezoek bij Erik Hofman. Een pionier in het onderwijs! Sinds 2004 wordt op de VMBO-school in Harderwijk, onderdeel van Landstede,  het vak Design & Innovation gegeven en vandaag presenteerden de leerlingen hun projecten.
Erik kwam ik tegen op twitter. Ik werd gegrepen door het fantastische filmpje over het vak dat hij geeft.


Het filmpje ademt creativiteit, innovatie, de arbeidsmarkt van morgen en het benutten van ieders talent. Laten dat nu net de dingen zijn waar ik me in Den Haag druk over maak.

Op naar Harderwijk dus. Ik werd al blij van de dames bij de deur die vroegen ‘komt u voor onze presentatie?’. Het zelfvertrouwen en enthousiasme spat er af!

leerlingenNaast leerlingen en ouders waren er ook veel docenten van andere scholen. Andere VMBO-scholen, maar ook havo, vwo en MBO. Het enthousiasme van Erik en collega’s werkt blijkbaar aanstekelijk! En dat is volgens mij de beste manier om het onderwijs te veranderen. Door docenten die gaan pionieren en anderen aansteken. De discussie en gesprekken achteraf gingen ook niet over toetsen, onderwijstijd of de inspectie, maar over de banen van morgen, ondernemerschap en talent.

Wat doen ze dan, daar in Harderwijk? Sinds 2004 dit vak geven, waar het draait om programmeren, ontwerpen op de computer, 3D-printing, fotografie, film en ondernemerschap. Na de basisvaardigheden kiezen de leerlingen hun eigen specialisatie. Dat leidt dus tot zelfontworpen auto’s die in 3D-geprint zijn, een compleet motorblok dat omgezet is in honderden 3D-onderdelen, een perfect geknipte film, animaties die in een game opgenomen kunnen worden, een app waarmee je je debiteurenadministratie bij kan houden en een nieuw modeblad.

Maar het levert vooral leerlingen op die vol trots vertellen over hun werk. Die overwegen maar een Kamer van Koophandelnummer aan te gaan vragen en nu weten wat ze later willen gaan doen.

ErikWat ik opvallend vond was de houding van Erik en zijn collega’s. Ze zijn overduidelijk de docent, maar realiseren zich ook dat de leerlingen soms sneller en beter begrijpen hoe programma’s werken. Een docent gaf toe dat hij vroeger thuis tutorials zat te kijken voor de volgende dag. Inmiddels is het credo: Google is onze beste vriend. En misschien was dat wel de les van de dag voor mij. De technologische veranderingen gaan zo snel, dat je het als onderwijs ook niet bij kunt houden. Als je maar durft te leren van je leerlingen en samen op onderzoek durft uit te gaan. Dan sluit je aan op de talenten van je leerlingen en daag je ze uit om een leven lang te blijven leren.

Daan de Beer was er ook. Een oud-leerling, die inmiddels zijn eigen filmbedrijf heeft. Hij vertelde dat hij inmiddels prijzen wint met zijn korte films, maar dat het allemaal begon bij het vak Design&Innovation. Tja. Wat moet ik daar nog aan toevoegen?

 

annewilIr. A.W. (Anne-Wil) Lucas
Tweede Kamerlid VVD-fractie
@annewillucas

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.