Wat is Maker Education?

bkampWat is Maker Education?

In de afgelopen jaren zijn allerlei moderne technologieën goedkoop en beschikbaar geworden. Denk daarbij aan 3D printers en allerhande elektronica. De leerlingen van vandaag kunnen deze gereedschappen gebruiken om hun creativiteit te laten ontluiken. De afstand tussen een idee en een product is heel klein geworden. Leerlingen die op deze manier “maker” worden leren ongemerkt en worden uitvinders. En onze maatschappij zit te wachten op uitvinders. Op deze manier kunnen we de traditie van Nederland als “maak- en ontwerpland” weer waar gaan maken.

Waarom Maker Education?

 • Het maakt van leerlingen i.p.v. consumenten, producenten. Het worden uitvinders en die hebben we in de toekomst hard nodig. Nederland is een kennisland, geen productieland, dus we zullen het moeten hebben van slimme, nieuwe ideeën en producten.
 • Leren door maken is een vorm van leren die we kwijt zijn geraakt maar die heel sterk is. Het geeft richting en context aan hetgene dat je leert. Een leerling construeert zijn of haar eigen kennis: dat is een hele sterke en bestendige manier van leren.
 • Maken doet ook een beroep op vaardigheden waar de waardering soms voor verdwenen is: de vaardigheiden/skills van de vakman.
 • Het lijkt erop dat de aandacht voor goede en mooie ontwerpen ook meer meisjes de richting van de harder bèta techniek op kunnen sturen
 • De Maker economie is groeiende. Er wordt steeds meer mee verdiend. Zie hiervoor ook het plaatje dat hieronder staat (bron: A movement in the making van Deloitte University Press, pdf)
Klik om te vergroten
Klik om te vergroten

Arjan van der Meij, 1 oktober 2014

 

6 reacties op “Wat is Maker Education?

 1. Beste ik ben enthousiast door het makers onderwijs met name de motivatie er achter. Ook is het enthousiasme merkbaar bij mijn leerlingen en studenten.
  Ik mag les geven in de vakken Beeldende Vorming CKV en Kunstvak Algemeen. Verder deel ik een bijdrage aan het ontwikkelen van nieuwe media voor het vak CKV aan de HKU voor de 1e graag lerarenopleiding.
  Ik wil graag delen en bijdragen aan uw platvorm.

  Groet, Severin van Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.