Rolf Hut: Ingenieur van het Jaar?

Elk kind een maker“.  De slogan van degenen die zich bezig houden met Maker Education of maakonderwijs. We zijn er nog niet, nog niet elk kind in Nederland krijgt de kans om maker te worden. Maar we gaan vooruit. Vaak, zoals Per-Ivar zegt, “van klaslokaal naar klaslokaal” maar we hebben een paar zo’n 600 VO-scholen en 6000 PO-scholen, dus er zijn ook wat grotere stappen te maken.

En dan is het belangrijk om goede rolmodellen te hebben. En de allerbeste die we hebben is Rolf Hut! En nu is Rolf genomineerd voor De Prins Friso Ingenieursprijs, vroeger “Ingenieur van het Jaar” geheten. En wij, Maker Educators in Nederland ondersteunen zijn nominatie van harte. Ben je nu al overtuigd van het feit dat hij het moet worden? Stemmen kan hier.

Waarom is stemmen op Rolf een goed idee?

Rolf is een goede ingenieur. Als je Rolf aan het praten wil laten krijgen, moet je eens vragen naar zijn werk als ingenieur bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen in Delft. Hydrologische data. Woorden die gaan leven als Rolf vertelt over zijn werk in Myanmar waar hij de stromen van rivieren in kaart brengt of over onderzoek naar de grondwaterstromen in Kenya.

Rolf kijkt verder. Verbanden zien die anderen niet zien, daar is Rolf een kei in. Zijn collega Olivier Hoes rekende aan de zeespiegelstijging in de baai van San Francisco, Rolf zocht de historische data en Fedor Baart van Deltares rekende hoe hoe het bootje met de voortvluchtige gevangene van Alcatraz in de nacht van 12 juni 1962 gevaren zou kunnen hebben. Tsja. En dan kom je bij de BBC en schrijft de Washington Post over je, mag je lunchen met Mythbuster Adam Savage en word je gevraagd om de ontsnapping na te spelen. Rolf laat zien: Ingenieur is een spannend beroep!

 

Rolf is MacGyver. Goedkope, slimme oplossingen, hij vind ze altijd en overal. Het begon met het gebruik van de WII-controller en een IR-LED als heel goedkope manier om waterhoogtes te meten. Maatschapplijk zeer relevant is de uitvinding van Rolf om met een piëzo-element en een plastic bakje een regenmeter te maken zonder bewegende delen om in Afrika goedkope en betrouwbare weerstations te kunnen gaan maken. De thermometer in een waanbroek is een hele mooie manier om temperaturen van de bodem van stroompjes te meten. Het laatste wapenfeit op dit gebied zijn de drijvers die Rolf onlangs gebruikte in Myanmar waarmee hij de stroom van twee rivier onderzocht, met een goedkope chip die data verstuurd via het GSM-netwerk. Vanaf volgend studiejaar gaan alle natuurkundestudenten op de TU Delft ook aan de slag met een grote maakcursus. Rolf maakt van aankomend ingenieurs weer makers! Klik hier voor een paar “huttige” meetinstrumenten op de website van KIJK.

 

Rolf laat een dat Ingenieur zijn gaaf is. Via een rubriek in de Volkskrant, een column in de KIJK, een boek over zeer Maakbare projecten, een boek over Technische Surprises, als ambassadeur van de Wetenweek, via talloze blogs, lezingen maar ook kleiner door bezoekjes aan leerlingen die aan het maken, door workshops in klassen, is Rolf zo langzamerhand dé ingenieur en laat hij zien dat dat een schitterend beroep is. Dit laatst punt is in mijn ogen dé reden dat Rolf de titel Ingenieur van het Jaar verdient. Zijn enorme hoeveelheid energie en vrolijkheid kweekt een heleboel nieuwe ingenieurs. En daar wordt iedereen blij van! Zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje waar Rolf te gast is bij ons Bètakamp en hij gevaarlijke dingen doet. Omdat dat moet.

Kortom, wij vinden dat Rolf het verdient een jaar lang het uithangbord van de Ingenieurs te zijn door prachtige Prins Friso Ingenieursprijs te winnen!

Stemmen kan hier.

En hier kun je nog paar prachtige andere voorbeelden zien van Rolfs vrolijke werk.

Bericht op de BBC-website over Rolfs idee om de Large Hadron Collider van het CERN te beschouwen als werelds grootste regenmeter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.