Workshop van een minuut

Hoe het zo kwam

Het is heel mooi dat er nog steeds veel belangstelling is voor Maker Education. We, Per-Ivar en ik, geven zeer regelmatig een lezing of workshop. Een workshop werkt meestal het beste, dan kun je het zelf meemaken. Maar ook moeten we regelmatig een praatje houden. Om dan toch even lekker bezig te zijn, ben ik altijd op zoek naar kleine maakactiviteiten die voldoen aan de volgende eisen:

 • het moet in een á twee minuten te doen zijn
 • het moet vrolijk zijn
 • het moet iets te maken hebben met wat ik vertel (vaak Maker Education)
 • het moet niet te veel voorbereiding kosten om het te organiseren in een zaal

We hebben al een aantal dingen gedaan en geprobeerd:

 • De finger rockets. Zagen we voor het eerst hier in dit TED-filmpje over IDEO en hebben we gedaan bij een workshop voor McKinsey medewerkers in Portugal. Boodschap: “Schiet op ons alsof we je naarste leraar van vroeger zijn” Leverde een hoop goed gemikte raketten op. O.a. hier te koop. Link met Maken: leuk, spelen. Maar je maakt niks.
 • Pingpongbal lanceren. Hebben we een keer gedaan. De opdracht daarbij was om met beperkte materialen een lanceerinstallatie te maken om een pingpongbal zo ver mogelijk weg te schieten. We hadden ijslollystokjes meegenomen, elastiekjes, lijm, ijzerdraad, wat ook meer beschikbaar was. We vroegen de deelnemers ook om een wens, tip, kritiekpunt op de pingpongbal te schrijven, zodat we wat feedback kregen. Leuke, vrolijke opdracht maar het duurde zeker een kwartier. De goedkoopste pingpongballen vond ik hier.
 • Vliegtuigje vouwen. Een vliegtuigje vouwen is altijd vrolijk. Een kleine hindernis heb ik opgeworpen in deze miniworkshop die ik een paar keer gegeven heb: het materiaal is een rond vel. Eerst maakte ik ze zelf maar je kunt ook prima ronde vellen kopen, zoals hier. Leuke en korte workshop met een gaaf einde: allemaal tegelijk de lucht in.

Onlangs mocht ik een praatje houden in Nemo. Bij de voorbespreking, spraken we af dat ik het vliegtuigjes vouwen zou doen. Degene met wie ik sprak vertelde me tegen dat hij ooit eens een workshop had gedaan waarbij hij in een minuut een eend moest bouwen van een paar steentjes. Toen ik thuis kwam ben ik meteen gaan kijken of dat te vinden was en ik vond wel iets maar het betreffende LEGO-setje, nummer 1551, van Serious Play, was niet meer te koop. Alleen nog antiquarisch voor veel geld.

LEGO-eend: De spullen.

Na een paar weken, zat het nog steeds in mijn hoofd en dan weet ik dat ik er verder mee moet gaan. Ik heb even gekeken naar de blokjes die ik nodig had en gezocht naar de goedkoopste plek om LEGO-steentjes te kopen en ben toe in gaan slaan. Ik kwam uit op https://www.brickshop.nl. Heldere webshop met prima service (geen sponsoring hier hoor) en een paar dagen later had ik mijn steentjes. Toen moesten er nog ogen op. Steentjes met ogen waren niet te koop en ook stickers van ogen in de juiste maat kon ik niet vinden (wel eerst te grote ik gekocht bij bol.com). Uiteindelijk besloot ik de kleinst mogelijk klevende wiebelogen te kopen. Deze vond ik dan weer bij het onvolprezen Opitec. Nadeel is: veel verzendkosten voor weinig dingen. Ze stoppen het ook nog eens allemaal in een doos, terwijl een envelop prima zou zijn.

Maar toen had ik mijn setjes! Ik kocht er nog een paar stevige plastic sluitzakjes bij alhier (60mm x 80mm, zou nu grotere kopen, past net). Het plakken van de oogjes was een rotwerkje maar daar had ik gelukkig een beetje hulp bij van vrouw en kinderen.

Boodschappenlijstje

Kosten per stuk: €0,51. Daar komen nog verzendkosten bij. Die bedroegen bij mij per 100 stuks ongeveer 11 euro, dus ongeveer €0,11 per eend erbij. Dan komen we op zo’n €0,62 per eend.

Gebruik

Ik heb de eendenworkshop nu een stuk of zes keer gebruikt. En ben zeer tevreden. Meestal leg ik eventueel met behulp van de organisatie de zakjes met LEGO steentjes op de stoelen. Na een paar dia’s kondig ik de workshop aan. Binnen een minuut moet er een eend worden gemaakt. Afkijken is verboden. Na een minuut (echt niet langer) wordt de deelnemers gevraagd om de eend te vergelijken met een buurman of buurvouw, bij voorkeur iemand die ze niet kennen (twee vliegen in een klap).

Deze workshop voldoet aan alle voorwaarden:

 • het is in een á twee minuten te doen
 • het is heel vrolijk: de hoeveelheid plezier is duidelijk te merken aan het gelach
 • de koppeling met Maken is helder
 • als de zakjes eenmaal gevuld zijn is het uitdelen een zeer eenvoudige zaak

Ik vraag altijd of ze de eenden even willen heel houden en neer willen zetten op een tafel in de zaal. Daarmee dien ik twee doelen. Ten eerste krijg ik dan de meeste eenden terug. Dat wil ik graag, wetende dat zo’n zakje LEGO bij veel mensen ergens terechtkomt waar het geen doel meer dient. Mensen die er graag een willen houden mogen dat natuurlijk wel. De ervaring leert dat ik zo’n 5% aan zakjes kwijtraak per sessie. Verder is het een heel leuk gezicht al die verschillende eenden bij elkaar en maak ik daar graag een foto van. Zie helemaal onderaan voor een aantal voorbeelden.

Vraag

Heb jij ook een mooie 1 minuut workshop? Deel die alsjeblieft met ons. Dat kan in de comments of via twitter: @arjanvandermeij

Ook nog

Overigens kun je in hetzelfde filmpje van IDEO nog twee voorbeelden zien die leuk zijn om te gebruiken. Eerst wordt gevraagd op een leeg A4-tje de persoon naast je te tekenen. In 30 seconde. Dit hebben we regelmatig met leerlingen gedaan en levert altijd veel vrolijkheid op. Er zijn belangrijke observaties te maken rondom schaamte ” I think I am getting a lot of sorry’s?”, tekenkwaliteiten, beoordeling van onze peers etc. Verderop in de lezing is er een andere opdracht. Aan de andere kant van het A4-tje staat een flink aantal rondjes en de opdracht is om zoveel mogelijk cirkels te vullenKlik hier voor een pdf met deze cirkels. Deze is wat ingewikkelder te duiden. Het gaat dus om de kwantiteit en niet om allemaal verschillende. Volwassenen kunnen dit niet zo goed. Veel halen maar heel weinig cirkels.

 

5 reacties op “Workshop van een minuut

 1. Super leuk idee om de eendjes in een workshop te verwerken. Wij hebben deze week de eendjes bouwen in 1 minuut gebruikt in een workshop. We starten eerst met een pitch van 2 minuten waarin mijn collega een filmpje liet zien van Youtube, “The duck song”. We lieten 58 seconden zien om vervolgens met story telling de workshop aan te kondigen. De workshop (20 minuten) start met het bouwen van de eendjes, en vervolgens ging ik ook vertellen. De workshop werd super goed ontvangen. Moraal van het verhaal: iedereen zit anders in elkaar, kijk maar naar de eendjes die jullie bouwen. Accepteer de problemen die je ziet als feiten, en kijk naar welke kansen je er wel zijn. Dan zijn er 101 manieren om jouw eend te bouwen. Uiteraard is dit een hele grote samenvatting van onze workshop. Ik wil in ieder geval aangeven dat het heel leuk was om te gebruiken.

 2. Oh, wat een leuke ideeën. Het filmpje heb ik gezien en de legosteentjes heb ik net besteld voor diverse scholingen. Heel erg bedankt voor jullie input.

 3. Ken de workshop van de eendjes en kan deze heel erg goed gebruiken in een komende meeting maar merk dat alles is uitverkocht. Valt er iets met jou te regelen door eendjes te lenen, over te nemen o.i.d. ? Hoor het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.