#makered in examen Engels VWO 2016

Sir-James-Dyson_2064492bDirect na het examen Engels van het VWO dat op dinsdag 17 mei 2016 werd afgenomen, bereikte mij het bericht dat “er iets over Maker Education” in stond. Ik heb dat natuurlijk even bekeken. Het was een antwoord op een stuk van Sir James Dyson, de uitvinder van die stofzuiger, die kennelijk een pleidooi voor Maken op school had gehouden in The Times.

Ik ben op zoek gegaan naar de originele tekst en vond deze op de site van The Times, achter een betaalmuur. Via mijn grote vriend en buurman Michel kreeg ik de originele tekst te pakken. Later stuurden Casper Hulshof en Pierre Gorissen mij de tekst ook nog eens. Leve de Social Media! Klik hier voor de tekst.

De tekst bleek inderdaad een pleidooi voor Maken op school te zijn. Met als belangrijkste argument:

For Britain, being better than our global competitors in the long term demands a generation of problem solving, academically minded young people who are ready to use their hands and brains.

James Dyson neemt geen blad voor de mond en hoopt dat het vak waarin dit allemaal moet gebeuren minder houtbewerking en koken gaat bevatten en meer “engineering”. Want:

(learning to cook is important but it won’t grow the economy)

Best een mooi pleidooi en ook goed om eens te zien dat ondernemers niet alleen zeggen dat het anders moet maar daar ook aan willen bijdragen. Dat zien we zijn Nederland nog niet zo. Met wellicht als uitzondering Conrad (als partners van de Klooikoffers bijvoorbeeld) en Praxis (“voor de makers”).

Het antwoord dat in het examen staat is ook leuk en interessant. Het reageert op de tekst tussen haakjes hierboven. De schrijfster, Kate Nicholls zegt dat er in Engeland heel veel geld in de “kookindustrie” wordt verdiend en eindigt stevig:

These jobs are just as valuable as those in other sectors. We need policies which support growth in all areas of the economy, not an Orwellian world where some jobs are more equal than others.

Het is overigens volstrekt toevallig dat ik dit bericht post, zo vlak na het referendum over de Brexit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.