Het is een bevoorrechte positie waar ik me in bevind. Doen wat je gaaf vindt en dan ook nog eens hele inspirerende mensen ontmoeten en naar geweldige plekken toegaan. Zo heb ik de afgelopen jaren in het mooiste Science Museum ter wereld geweest: Het Exploratorium in San Francisco en naar de gaafste Maker Space en tegelijkertijd het thuishonk van Instructables: Pier 9 (voor een weerslag van ons bezoek daar en ook van het Exploratorium, klik hier) . Ook was ik met Per-Ivar in Denemarken in de gemeenten Vejle, Silkeborg en Aarhus, de plekken waar Maker Education het diepst in het onderwijs is doorgedrongen, denk ik (zie hier voor een verslag van onze reis). Ook heb ik in Sunnyvale CA Windell en Lenore ontmoet, de geweldige eigenaren van Evil Mad Scientist Laboratories (klik hier voor een verslag van dat bezoek). Daar hield ik de allereerst Bristlebot beet! En spreken op Stanford bij Paulo Blikstein op een FABlearn conferentie was ook een geweldige ervaring!
In Nederland kom ik geregeld in De Waag, het FABlab met de bijzonderste lokatie van de wereld, denk ik en ben ik een regular bij de Frysklab bus, het mobiele FABlab waar de revolutie van FABlabs in de bibliotheken begonnen is. Ook heb ik een klein praatje gehouden op de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft. En ik werk op de gaafste Maker Education School die er is: De Populier.
Kortom, ik bof. Zo langzamerhand ben ik op de gaafste Maker Education plekken ter wereld geweest. Een plek rond nog op de verlanglijst. De plek waar niet alleen Maker Education geboren is maar je zou kunnen zeggen dat daar zelfs de Maker Movement is ontstaan (o.a. de FABlabs zijn daar bedacht): Het Medialab van de universiteit MIT in Boston. Nu ging ik dit jaar met mijn familie in de zomervakantie op reis naar het oosten van de VS en begonnen wij onze reis in Boston. Ik had echter voorafgaand aan deze reis een beetje rondgeneusd en het bleek dat dat niet echt kon. De antwoorden op de FAQ pagina van het Medialab waren duidelijk. Jammer, maar geen probleem natuurlijk.
Nu hadden we op 15 juli 2016 gepland om de twee beroemdste universiteiten van Boston te bezoeken: Harvard en MIT. Wat bijzonder is, is dat deze twee universiteiten niet alleen de beste van Boston zijn maar zelfs van de hele wereld. Harvard die tweede staat, heeft verreweg de mooiste campus met oude gebouwen en mooie groene grasvelden. MIT is wat zakelijker. We liepen over het terrein van MIT toen ik me plotseling iets bedacht. Ik kende iemand op MIT, die werkt in het Medialab! Tiffany Tseng voor wie ik een apparaat had getest om gemaakte dingen van leerlingen te tonen (SPIN, klik voor meer info). Wie niet waagt, die niet wint, dus ik stuurde haar, terwijl ik naar het Medialab liep om half twee, een mailtje.
Hi Tiff,
I am with my family taking a holiday in Boston. We are visiting MIT now and I suddenly realize I know someone in the Medialab: you! Not a big chance but I thought I’d try.Cheers,
Arjan
Per kerende post kreeg ik antwoord:
Hi, Arjan.
Yes, I am here! I will be around until around 5 PM at the Media Lab. Let me know if you will stop by.Best,
tiff
Wow! Ze was aanwezig en ik mocht langskomen! Met kloppend hart en lichtelijk nerveus liep ik om twee uur naar binnen. Geen portier te zien, alles open. Even vragen aan iemand die binnenkwam en ik liep naar Tiff’s werkplek: de Research Group Lifelong Kindergarten. Niet alleen de werkplek van Tiff maar ook die van Eric Rosenbaum de bedenker van de MaKeyMakey en BeetleBlocks en die van Mitchel Resnick, de bass van deze groep en LEGO Papert Professor of Learning Research, de opvolger van de grote en onlangs overleden (toen nog niet!) Papert dus. Ik heb Resnick een keer ontmoet op de Scratch Conferentie in Amsterdam vorig jaar en daar zat hij weer! Opgewonden liet ook me door Tiff rondleiden. Ik wilde haar natuurlijk niet teveel van haar werk houden en ik wilde natuurlijk weer aansluiten bij mijn familie dus ik was er kort, een kwartiertje hoogstens. Een paar mooie foto’s gemaakt en Tiff’s werkplek, midden in het lab, gezien. Een heel bijzonder ervaring! Check de foto’s hieronder.
Nu zou ik eigenlijk alleen nog Adafruit in New York willen bezoeken. Ook zij hebben een no-visit-policy maar wie weet…
Omdat Limor “Lady Ada” Fried, alumna is van MIT Media Lab, zou ik je adviseren een van je Medialab contacten te vragen voor een e-introductie. En als je toch in New York bent kun je hetzelfde proberen met Ayah “LittleBits” Bdeir.
Persoonlijk kan ik je introduceren bij twee super leuke leerkrachten in New York: Susan Ettenheim en Keledy Kenkel …