Maker Faire NL

Update: het amendement Lucas-Jadnanansing is aangenomen. We kunnen aan de slag!

make-mag-vol-1Nederland krijgt een eigen Maker Faire! Wat dat is en waarom dat een heel goed idee is, lees je hieronder.

Een beetje geschiedenis

Op donderdag 29 oktober ontplofte mijn telefoon zowat. Vele berichten over een amendement van Anne-Wil Lucas (VVD) en Tanja Jadnanansing (PvdA) waarbij ze ervoor pleiten geld vrij te maken voor een Maker Faire. De minister laat het oordeel over dit amendement over aan de Tweede Kamer. Die stemt daar in december over maar uit het feit dat het ingediend is door de twee regeringsfracties kun je aannemen dat dit wel gaat gebeuren.

En dat is heel goed nieuws!

Als vanaf het eerste jaar (2005) heb ik een abonnement op het tijdschrift Make. Een tijdschrift dat de toen net ontstane Maker Movement een gezicht gaf, een showcase was en is voor Makers over de hele wereld. Voor mij persoonlijk en ik weet ook voor vele anderen over de hele wereld een heel belangrijke uitgave die mij het zetje heeft gegeven om zelf maker te worden. Nog steeds (we zijn bij nummer 47) is het een geweldig feest om het tijdschrift weer binnen te krijgen.

Op 22 en 23 april 2006 werd de eerste Maker Faire gehouden. In San Mateo Californië, de bakermat van het tijdschrift en haar uitgever O’Reilly. Dit groeide in het begin langzaam maar de laatste jaren exponentieel. Zo werd in 2013 voor het eerst een Maker Faire gehouden buiten de VS. Deze werd georganiseerd door het Sciencecenter Life in Newcastle. Wij bezochten deze Maker Faire en wat we van te voren dachten, gebeurde ook: wij waren verkocht. Ons verslag kun je hier lezen. Ook in 2015 gingen we. En het was weer een groot feest! Er zijn Maker Faires in Rome, in Jeruzalem, in Honolulu, Shenzen (natuurlijk), in Kaapstad, enzovoort, enzovoort. Meer dan 100 per jaar tegenwoordig en dan tel ik de Maker Faires op scholen nog niet eens mee. Hele bijzondere waren degene op het Witte Huis op 18 juni 2014 en de Week of Making het jaar daarna met een National Maker Faire in Washington. Maar de World Maker Faire in New York is ook heel gaaf. De stad New York omarmde deze.

Kijk hieronder voor alle Maker Faires wereldwijd:

Sinds het eerste moment dat we een Maker Faire bezochten, strijd ik (en met mij mijn makkers) voor een full swing Maker Faire in Nederland. Je zou Nederland best een “maakland” kunnen noemen: we hebben zelfs ons eigen land gemaakt!

Wat is dat eigenlijk, een Maker Faire?

Een Maker Faire (wiki link, eigen link) wordt omschreven door de bedenkers als “The greatest Show and Tell on earth. En dat is best adequaat. Altijd een marktopstelling met enthousiaste makers achter hun producten. En wat altijd ontroert: de wil om te delen, om te laten zien wat ze hebben gedaan en te praten over hoe dat ging, welke problemen zij of hij tegenkwam, waar de spullen vandaan komen, welke gereedschappen zijn gebruikt, waar de plannen staan. E-mailadressen worden uitgewisseld, foto’s genomen. Heel genoeglijk en heel vriendelijk. Jonge makers, oude makers, ambachtelijke makers, high tech makers, abracadabra sprekende übernerds maar ook vrolijk breiende dames, krankzinnige maaksel, tot briljante, de wereld veranderende uitvindingen, ploeterende tobbers maar ook fancy startups, alles door elkaar maar gemeen met elkaar de onvoorwaardelijke overgave aan het maken.

Een Maker Faire duurt meestal twee dagen en de echte grote hebben vaak nog een programma voorafgaand aan de Faire. In New York was vorige maand een conferentie gepland met ook aandacht voor educatie en ook Rome doet zoiets. De bezoekers zijn van alle leeftijden, veel families. Er zijn talloze workshops zeker ook voor kinderen en lezingen gedurende de dagen dat de Maker Faire wordt gehouden. Een echte Maker Faire wordt georganiseerd met medewerking van Maker Media, gestart onder de vleugels van de uitgever O’Reilly. De licentiestructuur is vergelijkbaar als die van de TED talks.

Een impressie van de Maker Faire Bay Area (de oudste) van 2015 zie je hieronder:

In Nederland zijn er al een aantal zogenaamde Mini Maker Faires geweest. De eerste in Groningen, ik begreep van de organisatoren toen dat dat enigszins onderhands ging, zonder duidelijke licentie. Daarna nog in Twente en onlangs in Eindhoven. Eindhoven en Twente en nog steeds Maker Faires maar noemen dit niet meer zo. In Twente heet het Maker Festival Twente, in Groningen heet het Maak Festival. De opzet en de vormgeving zijn hetzelfde voor zover ik het kan overzien. In Groningen en Eindhoven ben ik geweest en het is volstrekt helder dat we er draagvlak en organiseerkracht is voor een Maker Faire in Nederland.

Waarom een Maker Faire in Nederland?

Wellicht ten overvloede na het verhaal hierboven maar er zijn hele goede redenen o een Maker Faire in Nederland te gaan organiseren:

 1. Een Maker Faire is dé manier om te laten zien dat Techniek niet vies en gevaarlijk maar vrolijk en positief is.
 2. De bezoekers van een Maker Faire zijn voor 50% gezinnen. Dat betekent dat de boodschap: “Techniek is cool!” diep doordringt.
 3. Bij een Maker Faire gaat het niet alleen om harde techniek maar ook de zachtere kant als borduren, breien, combi techniek/stof etc. Dat maakt een Maker Faire ook heel aantrekkelijk voor meisjes.
 4. Een Maker Faire is een heel democratische aangelegenheid. Er is geen hiërarchie en Makers zijn enorm bereid te delen. Dit past heel goed in de tendens van Slow food, lokale producten, repareren i.p.v. nieuw kopen. Dus duurzaamheid speelt een belangrijke rol.
 5. Een Maker Faire kweekt uitvinders. Er zijn talloze voorbeelden van kinderen, jongeren die en Maker Faire bezochten en geïnspireerd daardoor oplossingen gingen bedenken voor hun eigen problemen in hun eigen community.
 6. Nederland heeft een schitterende Maaktraditie! We zijn het land van de ingenieurs. Wij hebben Nederland gemaakt! Zonder ons ingrijpen was Nederland een moeras tot Amersfoort. Op een Maker Faire vieren we maakbaarheid, de oplossingen, de krachten die vrijkomen als creativiteit, samenwerken en vrolijkheid samenkomen. Dit heeft ook een prachtige internationale uitstraling.
 7. Er zijn Maker Faires in de hele wereld (meer dan 100 wereldwijd). In Rome, in Bilbao, in Parijs, Hannover, Nantes, en binnenkort voor het eerst een Maker Faire in het Ruhrgebied! Met onze maaktraditie kunnen we toch niet achterblijven?
 8. Een Maker Faire is eindelijk eens een keertje niet iets dat voortkomt uit een probleem (“We hebben te weinig… We verliezen de concurrentieslag…”) maar dit is een positieve manier om kinderen en grote mensen te enthousiasmeren voor Techniek.

Met het geld dat beschikbaar komt voor de eerste Maker Faire in Nederland kunnen we een prachtig evenement organiseren. het is wel de bedoeling om partners te vinden die van deze eenmalige gebeurtenis vanaf direct een jaarlijks terugkerend evenement kunnen maken. Dat zal de inzet zijn. Een echte Maker Faire voor iedereen van 4 tot 100 om aan elkaar te laten zien dat maken geweldig is!

Arjan van der Meij

Arjan is vooral docent natuurkunde. Ook heeft hij een paar jaar geleden 
zijn dysbricolikaart moeten inleveren en durft hij zich maker te noemen. 
Tegenwoordig maakt hij zich bijzonder druk. 
Alle leerlingen moeten makers kunnen worden. Dat is zijn doel.
Hij zou graag een inspiratieboek voor Maker Educators schrijven.

14 reacties op “Maker Faire NL

 1. Hi Arjan, ook in amsterdam is er al 3 jaar een maker festival. Niet onder de licentie van Maker Faire, maar daarom niet minder interessant.
  Wij denken met onze ervaring (wij hebben ook Maker Festival Twente helpen opzetten) graag mee als er een NL versie van Maker Faire komt. Maar dan een echte grote.
  In amsterdam hebben we de laatste versie tijdens SAIL Amsterdam georganiseerd en daar zijn uiteindelijk toch weer een paar duizend bezoekers geweest, en nog veel belangrijker, we hadden een uitgebreid programma voor scholieren die met veel plezier kennis hebben kunnen maken met de Maker Movement.
  Laten we contact houden

  Nathan

  1. Hoi Nathan,
   Dat weet ik, ik ben er bij een geweest en zou een onderwijsactiviteit verzorgen dit jaar maar dat kon niet doorgaan. De festivals die ik hier noem zijn ooit “echte” Maker Faires geweest of zijn dat nog. Vandaar dat ik ze noemde. Ook in mijn woonplaats, Den Haag is een Maakfestival geweest dat ik niet heb genoemd omdat dat geen Maker Faire is.
   Anyway, bedankt voor je aanbod en we zullen zeker contact hebben. Hoe we het precies gaan doen, is nog niet bekend, sterker nog, er moet nog over het amendement worden gestemd. Daarna hoor je van me. Mail me op arjan@makered.nl

 2. Mooi dat dit soort initiatieven ook in de Tweede kamer worden opgepakt, ik hoop dat het lukt.

  Ondanks de naamwijziging van o.a. Maker Festival Twente is de inhoud nog steeds exact gelijk, om jezelf ‘Maker Faire’ te mogen noemen moet je een contract afsluiten met Amerikaanse Make magazine met bijbehorende kleine lettertjes en regeltjes.

  Kijk dus vooral naar de inhoud van al deze festivals en niet alleen of ze ’toevallig’ wel of niet ‘Maker Faire’ heten.

  1. Hoi Dave,

   Natuurlijk kijken we naar de inhoud en we zijn heel enthousiast over wat er in Twente gebeurt. Wanneer alles inderdaad gaat gebeuren gaan we zeker met elkaar spreken om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ik zie ernaar uit!

 3. He Arjen,

  Wow, wat goed dat de Maker Movement op deze manier ook de Tweede Kamer heeft bereikt 🙂 In Groningen hebben we een aantal keer een Mini Maker Faire met een officiële licentie georganiseerd maar we zijn dit jaar overgestapt naar een evenement met een nieuwe naam (zoals je idd ook noemt) en zonder licentie. Als je geïnteresseerd bent in onze motieven schroom niet om te mailen. Sowieso zijn we in Groningen op alle fronten geïnteresseerd in samenwerking, ook met een nieuw op te zetten Faire.

  Groeten!
  Nynke
  nynke@maakfestival.nl

 4. Voor degenen die wat minder geïnteresseerd zijn in alle subtiele verschillen tussen wel of geen formeel Maker Fair, maar vooral een impressie willen krijgen van het fenomeen Maker Movement, kan ik warm aanbevelen:

  De nieuwe makers, VPRO Tegenlicht http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/de-nieuwe-makers.html#bookmarks

  Kijk zeker ook naar de beschouwing van Martijn Kieft. En mocht je een quick view willen: doe dan alleen het stukkie met Chris Anderson.

  Veel kijk- en maakplezier,

  Manfred van der Voort
  Founder ICR3ATE Digital Makers Lab
  http://www.icr3ate.com

  1. Hoi Jurjen, graag natuurlijk. Mail naar arjan@makered.nl. Ik kom in ieder geval binnenkort (11-12-15) een paar uurtjes werken in Utrecht en zal dan ook even bij het Permanent Future Lab naar binnen lopen. En in de Haagse ben ik al geweest en zal ik nog veel vaker komen, vermoed ik zo.

 5. Leiden hadden we een MakerFaire in 2013. (niet onder Licentie). Het kleinschalig evenement en was de aanloop naar MakerSpace Leiden.
  We hebben een makercamp in de planning in de zomer 2016.

  Laat me even weten hoe we kunnen meedoen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.