Techniek is iets leuks dat je ook kunt doen; net als nagels lakken

Gastblog van Astrid Poot: bedenker van Klooikoffers,
hoofd jeugd/familie projecten en creative director bij Fonk,
blogger, spreker, maker maar vooral eeuwig lerend :)

Vorige week schreef ik een stuk over onze collectieve fixed mindset ten aanzien van techniek: techniek is moeilijk en voor meisjes helemaal. Aanleiding daarvoor was een dialoog die ik met Tina had, met als belangrijkste inzicht dat het idee techniek = moeilijk niet alleen beperkt is tot ‘meiden-media’ maar structureel in ons allemaal zit.

Er kwamen veel reacties op het stuk.
Reacties die de collectieve fixed mindset (onbedoeld?) bevestigen: laat die meisjes even ontspannen in hun roze wereld! Of juist aanvallen: boe Tina! En soms erkennen: oh ja, eigenlijk vind ik techniek ook te moeilijk om mee te beginnen…

Hartelijk dank voor al die respons. Het maakt de discussie helder en geeft een prachtige brede blik op de complexiteit. Bovendien blijkt uit al die reacties betrokkenheid: voorwaarde voor een goed gesprek. We vinden de Tina en haar lezers allemaal erg belangrijk.

Ik wil graag op een aantal reacties ingaan, omdat ze me aan het denken hebben gezet. En omdat ik hoop dat we samen concreet kunnen gaan nadenken over onze houding ten aanzien van techniek: klopt mijn gevoel? Overdrijf ik? Of moeten we juist nog veel harder werken aan de juiste, relaxte opvatting over techniek?

Laat Tina met rust!

Aanleiding van het stuk was een dialoog met de Tina. Veel mensen voelden dat zowel de Tina als haar lezers beschermd moesten worden.
1-meisjemeisje

2-rozedroomwereld

Maar techniek en meisje-zijn is toch geen tegenstelling?

3-andereredenen

Deze klopt natuurlijk. De Tina wordt gelezen ter ontspanning, om even te ontsnappen. Dat zie ik thuis ook en is fijn en goed. Maar dat techniek daar niet in zou past is wat mij betreft niet waar.

Boe Tina!

Allereerst erken ik ruiterlijk dat de pagina die ik heb gemaakt voor Tina (onbedoeld) ook de fixed mindset laat zien. Zinnen als ‘Even geen zin in nagels lakken?’ komen niet van Merel en Lotte maar van mij. Zo’n zin toont precies waar het probleem zit: ook ik onderstreep de schijntegenstelling tussen nagels lakken en techniek. Stom he? Veel van geleerd 😉

Deze tweet is heel vaak gedeeld:

4-huilt2

Soortgelijke tweets zeggen: het is jammer, wat dom, het moet, Tina laat zich van haar smalste kant zien, et cetera. Ik ben iets minder streng, omdat ik geloof dat de reactie van Tina het product is van onze collectieve opvatting.

Die zich niet beperkt tot de Tina zegt Linda Duits:

5-lindaduits

Techniek hoort op school

Techniek wordt door een aantal mensen als corvee gezien: een moetje.

6-techniek-school

7-technieklessen

Van techniek heeft de vorm van lessen op school wil je misschien af en toe pauze. Maar ik bedoel juist geen lessen. Technische skills zijn net zo gewoon als kunnen lezen. Net als dat we schrijven, lezen en tekenen allemaal heel normaal vinden als vrijetijds besteding, kan techniek ook prima buiten school, juist omdat het creatief en fantasievol is.

Techniek is helemaal niets bijzonders

8-techismoeilijk

9-meisjes-jongens

Precies.

Hoe nu verder?

Zoals ik al tweette:

Ik vind niet dat techniek verplicht moet, ik vind ook niet dat meisjes geen meisje mogen zijn. Ik vind wel dat we veel kinderen de kans techniek te leren vaak per ongeluk ontzeggen (omdat we het zelf lastig vinden).

Gelukkig waren er vooral veel constructieve bijdrages.
• Ik geloof nog steeds sterk in tech in de Tina, gewoon als natuurlijk onderdeel van het aanbod. Voordeel daarvan is dat het echt gewoon wordt. En wat mijn dochter betreft (want daar was het allemaal mee begonnen) ook heel makkelijk.

conductiveclay

Dochter: ‘Dit kan zo in de Tina!’ (Bron: The art of tinkering)

• Er werd ook gevraagd om een Tina special en om een glossy over techniek. Goed idee! Risico is dat we met zo’n speciale editie wel weer het beeld techniek = speciaal bevestigen. Beter dus een brede meidenglossy waar tech ook onderdeel van is. Iets voor Linda.meiden?

• Maar een boek, app of site met alles van cupcakes tot interactieve Halloween knipper-spookbrillen lijkt me ook gaaf: gewoon heel veel dingen die je kunt doen. Een blijvend platform. (Dat geeft ons precies een jaar te tijd 😉

Laten we het allemaal proberen! En dan zien of het ons lukt de tegenstelling techniek-meisjes helemaal los te laten.

Kern daarin is natuurlijk dat techniek helemaal geen doel is, maar alleen een middel. Technische skills zijn gewoon handig en leuk als je gave dingen wilt maken.

Er zijn genoeg soort bronnen die ter inspiratie kunnen dienen:

• Boeken als Howtoons en The art of tinkering die helemaal vol staan met superfijne ideeën.

books

art-of-tinkering

 

• Sites als Instructables waar ze in hun Halloween special uitleggen hoe je een toverstaf maakt die alleen aangaat in jouw hand. Gaaf toch?

magicwand

• En als start gewoon een dag nadenken met een groep kinderen is misschien nog wel het leukst.

Voorbeelden genoeg. Als we dit soort kennis en ervaring over techniek en technisch maken koppelen aan de expertise van de meiden-redacties moet het -net als in Project Prep– toch lukken techniek te plaatsen waar het hoort: als iets gewoons dat je ook kunt doen. Net als nagels lakken en cupcakes bakken.

Wanneer spreken we af?

Eén gedachte over “Techniek is iets leuks dat je ook kunt doen; net als nagels lakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.