FryskLab wint samen met FabLab Zeeland aanmoedigingsprijs Mediawijzer.net

Op dinsdag 15 december heeft FryskLab van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) de Mediawijzer.net aanmoedigingsprijs 2015 uitgereikt gekregen in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Deze prijs werd dit jaar voor het eerst toegekend aan projecten die op een eigen, unieke wijze mediawijsheid bevorderen. FryskLab deelt deze aanmoedigingsprijs samen met FabLab Zeeland, een initiatief van de Zeeuwse Bibliotheek. Namens BSF heeft het team van FryskLab (Jeroen de Boer, Bertus Douwes en Aan Kootstra) de prijs in ontvangst genomen. 

Bestemming: maakonderwijs in Nederland

Beide organisaties hebben besloten het prijzengeld bij elkaar te leggen om daarmee het aanbod van Mediawijzermakers! verder uit te breiden. Het boek The essential elements of digital literacies van Doug Belshaw wordt vertaald naar het Nederlands en maakt, vergezeld van het Maker Boxes-concept van Ake Nygren, een rondreis langs scholen en bibliotheken. Hiermee wordt bijgedragen aan het Platform Maker Education dat staat voor het stimuleren van maakonderwijs in Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=i0U8FJy5BNI&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=8mc5oCfML3I&feature=youtu.be

Mediawijzer.net

Mediawijzer.net is het platform voor mediawijsheid professionals. De missie van Mediawijzer.net is het versterken van mediawijsheid initiatieven voor jongeren van 0 tot 18 jaar door netwerkpartners te verbinden. Projecten dienen daarom – zowel binnen de doelgroep als tussen de netwerkpartners – samenwerking en synergie te bevorderen. Dit jaar bestaat het begrip ‘mediawijsheid’ precies 10 jaar en dat wordt gevierd in Hilversum. Daarom lanceert Mediawijzer.net de publicatie ‘Mediawijsheid 2005 > 2015 >2025’ en is er een aanmoedigingsprijs ingesteld voor projecten. Deze projecten kunnen binnen alle drie de domeinen vallen: Onderwijzen, Opvoeden en Ontdekken. De aanmoedigingsprijs is bedoeld als steun in de rug om projecten bekender te maken en de bevindingen ervan te delen.

Stimuleringsprijs Mediawijzer

Het kernteam van FryskLab bij BSF: Bertus Douwes, Aan Kootstra en Jeroen de Boer (vlnr).

FryskLab

FryskLab is een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân en het eerste mobiele BibliotheekFabLab van Europa. Hoofddoelstelling van het project is het bijdragen aan de innovatiekracht van Friesland. De vaardigheden die kinderen en jongeren opdoen in het mobiele lab vormen hiervan de kern. Samen met samenwerkingspartners Friesland College en Waterapplicatiecentrum wordt gewerkt aan een provinciaal netwerk van FabLabs. D’Lab in de Leeuwarder Blokhuispoort is daarvan een recent voorbeeld. Daarnaast worden (Friese) bibliotheken door FryskLab ondersteund bij het opzetten van bibliotheeklabs.                                                                              

Wereldwijde community

De werkwijze van FryskLab is gebaseerd op het FabLab concept, zoals dat bedacht is door Neil Gershenfeld, directeur van het Centre of Bits and ATOMs (CBA) aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Wereldwijd zijn er al meer dan 500 FabLabs operationeel die via een uniek internationaal netwerk met elkaar zijn verbonden. In Nederland zijn er ruim 45 FabLabs.

Eén gedachte over “FryskLab wint samen met FabLab Zeeland aanmoedigingsprijs Mediawijzer.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.