Tandwielen en automata

Deze post is geschreven door Annemarie van Es, Intern begeleider PO, 
coördinator en docent plusklas. Kunst, literatuur, ICT, fotografie, 
bloggen, Photoshop, drama, SOVA en met deze mix projecten voor kids. 
De post verscheen eerder op haar eigen blog. 
Hier kun je ook de filmpjes zien die ze maakte. Aanrader! Klik hier!

Eerst maar eens ontdekken hoe tandwielen werken. Daar is een mooi programmaatje voor: Gearsketch. Klik op de link om het zelf thuis te proberen. Teken met je muis een cirkel en hij verandert in een tandwiel. De leerlingen kregen een aantal opdrachten mee die ze heel snel oplosten. Tot mijn grote verbazing een heel stuk sneller dan de juffen en meesters tijdens het congres waar ik het programmaatje vandaan heb.

De opdracht was: Hoe kun je met 3 tandwielen een ontwerp maken waarbij het 1e tandwiel een stuk sneller of juist langzamer draait dan het derde?

Nou…eeeehhhh….dat doen we zo!
IMG_2602Mooi ontwerp! En hoe werkt het nou? Tandwielen moet je in beweging zien. Klik daarom hier voor de filmpjes plus een uitleg van de leerlingen…

Daarna werd de Pinterest pagina met allerlei plaatjes, info en filmpjes over automata bekeken. En wat zijn automata? Klik op de link en je weet het. De leerlingen kregen de opdracht zelf een ontwerp te maken. Ze bekeken de filmpjes, overlegden met elkaar, vroegen om raad en maakten een ontwerpschets. Aan het eind van de les bekeken de leerlingen elkaars ontwerpen en sommigen wilden graag wat vertellen over hun ideeën…

IMG_2605 IMG_2613

Volgende week gaan we bouwen!

Spannend!
Groet,
Juf Annemarie

Eén gedachte over “Tandwielen en automata

  1. Wat een goede manier om de werking van tandwielen inzcihtelijk te maken. Dat ga ik misschien combineren met het maken van een knex auto met motortjes. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.