Presentatie Professor Iversen

 

schermafbeelding-2016-10-25-om-21-57-41Ole Sejer iversen is hoogleraar aan de Universiteit van Aarhus In Denemarken en momenteel voor een paar maanden met zijn gezin in Stanford CA USA. We (Per-Ivar en ik) hebben Ole al een aantal keer ontmoet. In Delft bij de promotie van Fenne van Doorn op 30 maart 2016, in begin mei bij de FablabatschoolDK conferentie in Silkeborg en Per ontmoette Ole vorige week nog op Stanford bij de Fablearn Conference. Via Facebook kwam ik zijn presentatie tegen die hij nog gaat uitspreken. In Denemarken doen ze heel serieus onderzoek aan Maken en Leren. Best een beetje jaloersmakend.[pdf-embedder url=”http://makered.nl/wp-content/uploads/2016/10/TLTL.pdf” title=”tltl”]

Klik hier voor de oorspronkelijke plek van het bericht.

De cijfers alleen al zijn indrukwekkend:

 • 6 wetenschappers
 • 4 gemeentes
 • 30 scholen
 • 670 docenten
 • 5000 studenten
 • 60 opgeleide docenten

Het is dan ook niet gek dat er goed onderzoek uitkomt. Maar naast het onderzoek doen ze daar ook aan het uitbouwen van het gedachtegoed o.a. door middel van het mede bouwen van FABlabs op scholen en doen ze ook veel aan trainen van docenten. Al met al een zeer ideale situatie. Het onderzoek laat zien dat leerlingen Digitale fabricage best moeilijk vinden. Daar is nog veel werk aan de winkel dus. Ook (misschien is dat wel de oorzaak) missen docenten ook nog de juiste vaardigheden, technisch en didactisch, om maakonderwijs op de juiste wijze te geven. Het kader van de Design Circle kan houvast bieden.

Arjan van der Meij

Eén gedachte over “Presentatie Professor Iversen

 1. Je geeft een duidelijke indicatie van een belangrijk punt, wat misschien onderschat is?

  “Het onderzoek laat zien dat leerlingen Digitale fabricage best moeilijk vinden.”

  Ik ben benieuwd of dat moeilijk vinden het een onvermijdelijk deel is van het leren. Het zou me niet verbazen: digitaal leren is complex, ervaring opdoen is tijdrovend en niet altijd makkelijk. Maar misschien zijn er andere leermethodes die het makkelijker maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.