“Oproep gelezen, nu aan de slag!”

Een open brief aan Frans van Houten en het Nederlandse bedrijfsleven.

Geachte heer van Houten,

Vandaag zag ik de oproep van Jan Koster, Customer Innovation Principal bij SAP Nederland. Hij roept op “Design Thinking” tot een verplicht vak te maken op onze scholen. Het deed me denken aan uw oproep (klik om te lezen) aan generatie Y. Ik richt me in deze open brief even tot u. Ik hoop dat u, maar ook uw collega’s in het Nederlandse bedrijfsleven die onze jeugd een warm hart toedragen, zich aangesproken voelt. Mijn reactie komt namelijk voort uit hetzelfde gevoel. Ik denk dat we samen echt iets van de grond kunnen krijgen.

IMG_7592De tijd waarin u actief en succesvol aan het ondernemen bent geweest is een andere dan de tijd van nu. U gaf het in uw open brief al haarfijn aan. Waar toegang tot baanbrekende technieken vroeger op bedrijfsniveau plaatsvond, zijn veel hedendaagse baanbrekende technologieën tegenwoordig op het niveau van het huishouden. Voor mij is het onvolprezen NatLab het voorbeeld van wat toegang tot de nieuwste technieken kan betekenen. Getalenteerde werknemers brachten geweldige producten voort en daarnaast welvaart en trots voor de rest van Nederland. Generatie Y verdient ook een NatLab! Generatie Y heeft de mogelijkheid om hun ideeën echt te laten worden: thuis, op school of in een bibliotheek. Het is zaak om deze nieuwe generatie goed voor te bereiden en vroeg in aanraking te brengen met de welhaast onbegrensde mogelijkheden van deze tijd. Waar uw bedrijf het geweldige NatLab nodig heeft gehad, heeft generatie Y nu haar eigen versie van het NatLab nodig. Laten we het NatFab noemen.

Wanneer u en ik tot de oude, lineaire economie behoren, laten we er dan samen alles aan doen om de randvoorwaarden zo te maken dat het er massaal aan uw oproep gehoor gegeven kan worden. Laten we niet wachten. U als ondernemer weet, een goed idee is niet genoeg. In het doen zit het verschil. Ik roep u op, en met u het Nederlandse bedrijfsleven, de generatie Y zo goed mogelijk te helpen de toekomst vorm te geven. Wij hebben de dure plicht hen te  helpen;  ze moeten onder andere de problemen oplossen die wij als generatie hebben laten liggen naast al het ongewisse wat de toekomst nog brengt.

Ik hoop dat u inmiddels van uw stoel bent geveerd en het ondernemersbloed sneller is gaan stromen. U snapt dat ik hetzelfde gevoel had toen ik uw brief las. Ik wil u hieronder graag een aantal ideeën aan de hand doen waarmee het mogelijk wordt voor generatie Y om straks de vaardigheden en mogelijkheden te ontdekken waarmee ze de radicale beslissingen kunnen nemen die we zo nodig hebben.

Waar zouden we aan kunnen denken?

 • Een fonds waar scholen geld kunnen aanvragen voor hun eigen NatLab in te richten. (zoals bijvoorbeeld Northrop Grumman doet)
 • Lespakket met materiaal waarin leerlingen iets mee kunnen maken, een oplossing voor een probleem bedenken. Dit kan als jaarlijkse wedstrijd. (generatie Y noemt het een challenge, hier een mooi voorbeeld)
 • Steun aan dit platform zodat we veel scholen, ouders en leerlingen kunnen helpen.
 • Hulp bij het organiseren van een makerfaire gericht op het onderwijs.

Vanzelfsprekend zijn dit slechts voorstellen en licht ik u ze graag toe. Doet u nu mee om het voor morgen echt beter te maken? Op ons kunt u rekenen, generatie Y ook op u? Ik kan niet wachten!

Met vriendelijke groet,

Per-Ivar Kloen
Arjan van der Meij

4 reacties op ““Oproep gelezen, nu aan de slag!”

 1. Van 20-23 augustus organiseren wij het Amsterdam Maker Festival tijdens Sail Amsterdam 2015. Makers kunnen zich inschrijven. We zijn ook op zoek naar bedrijven die willen laten zien wat zij maken of die op zoek zijn naar de talenten van makers. We werken aan een speciaal jongeren en educatie programma in samenwerking met het ROC van Amsterdam en Inholland. Nieuwe partners zijn van harte welkom. Neem vandaag nog contact met ons op!

 2. Helemaal goed. Voor best-practices waarin een groot MakerLab nauwe samenwerking tussen jonge (vanaf 8 jaar!) talenten en bedrijven heeft opgebouwd, heten wij iedereen van harte welkom bij/in WALHALLAb de Kruittoren, Zutphen. We kunnen dan in concreto de effecten van deze vorm van samen-werken en -leren toelichten. Een greep uit onze sponsors/onderwijs en inhoudelijke en praktische partners:

  Rijnboutt architecten
  SAB stedenbouw
  Festool tooltechnics
  Bosch metaaltechniek
  Luijendijk Hoveniers
  AMR Europe – 3D technology
  Stihl
  Bax Advocaten
  Reesink Staal
  Rijkswaterstaat
  Ruimte vd Rivier
  e.v.a.

  Samen. Ontwikkelen
  Twitter: @dekruittoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.