Projectweek Stad van de Toekomst

Dit blog is geschreven door Leen van Wijngaarden van de Maakschappij.
Leen is vormgever en maker met een grote interesse voor techniek en wetenschap. Hij zet zich graag in voor projecten waarin thema’s op een creatieve en kunstzinnige manier gecommuniceerd moeten worden; 2D of 3D. Zijn kennis van materialen en techniek gecombineerd met creativiteit en levendigefantasie gebruikt hij voor het geven en de ontwikkeling van workshops. Ook voor in het onderwijs.

Logo mailhandtekeningIn een projectweek De Stad van de Toekomst hebben kinderen van de Parkschool in Utrecht een maquette gemaakt van hun stad van de toekomst. Leen van Wijngaarden van De Maakschappij heeft de productie van de maquette begeleid en mogelijk gemaakt.

De projectweek werd geopend met een door de kinderen getekende mindmap waarin alle thema’s van de stad van de toekomst verwerkt waren. Van wonen tot recreatie, van infrastructuur tot groenvoorziening en van energie tot transport. De groepen zijn met deze thema’s aan het werk gegaan, iedere groep één thema. Zo hebben de kleuters bijvoorbeeld nagedacht over transport. Na een excursie naar een busremise heeft ieder kind voor zichzelf een transportmiddel getekend. Alles mocht, alles kan in de stad van de toekomst. De ontwerpen zijn vervolgens in de stad geplaatst. Andere groepen hebben gewerkt thema’s als energie, groenvoorziening, woningbouw, ruimtelijke ordening. Elk thema werd weer ondersteund met een les van mensen uit de praktijk: een leverancier van zonnepanelen, een architect, mensen van de universiteit, etc.. Natuurlijk is er volgens de kinderen in de stad veel ruimte om te spelen, dus een groot deel werd ingericht als pretpark.

FamiliefotoVoor het maken van de maquette is gekozen voor moderne technieken die passen bij het maakonderwijs van de toekomst; de 21st century skills. De tekeningen die de kinderen gemaakt hebben zijn uit karton uitgesneden met een lasersnijder van De Maakschappij. Door de foto’s in te scannen en de tekening om te zetten in een snijlijn, kan de tekening uit golfkarton gesneden worden. Dit heeft als voordeel, boven gewoon knippen of snijden, dat de tekening naar wens geschaald kon worden en meerdere keren uitgesneden kan worden. Zo wordt één huis een rij huizen. Eén auto een file. Eén boom een bos. Bovendien is de detaillering veel nauwkeuriger. Op deze manier werden de kinderen zich bewust van het ontwerpen in de computer en computergestuurd produceren (CAD/CAM).

Naast het uitsnijden van de tekeningen zijn groep 7 en 8 met Ronald Scheer en Tim van der Vaart van Ultimaker aan het tekenen geweest in 3D. De kinderen hebben eerst een korte les gekregen over 3D printen en een instructie hoe zij hun ontwerp voor de printer konden maken. Deze tekeningen zijn vervolgens uitgeprint met een 3D-printer. Voor dit project hebben wij drie printers van Ultimaker mogen gebruiken! Daarvoor dank.

Tot slot hebben kinderen de stad voorzien van LED-lampjes die gevoed werden door een zonnepaneel. Lange leidingen met kopertape langs de “autowegen” zorgden voor de stroomvoorziening waaraan de LED-lampjes zijn gesoldeerd.

Familiefoto-7Het resultaat was enorm! Groot, een werkstuk waar je uren naar kon kijken. Briljante ideeën van de kinderen. Een windmolen waar je in kan wonen, een waterturbine in zee, een dolfijn met zonnepanelen of een vis met turbines. Ook op straat veel verassende vervoersmiddelen: een spin-race-auto, bussen met een windmolen op het dak of een Sponge Bob-auto. De huizen waren zeer verrassend: een huis op een schildpad, een schoenwoning, een huis op de wolken (met heel veel raam), een op-de-kop-huis. Allemaal veel te veel om op te noemen.

Het doel van De Maakschappij is creativiteit en beeldende vorming te verbinden met techniek en wetenschap. Als basis voor het innovatief denken. Dit project is één van de voorbeelden waar wij techniek ingezet hebben in een community art project. Het krachtige van de lasersnijder is dat er snel en eenvoudig volume gemaakt kan worden. Ieder kind heeft een bijdrage. Daarnaast is het lasersnijden een mooie opstap naar het 3D-printen, de onderliggende technologie is hetzelfde. Het mooie van dit project is dat ook daadwerkelijk 3D-printen toegevoegd kon worden doordat wij met veel printers hebben kunnen werken en dankzij de begeleiding van Tim en Ronald.

https://www.youtube.com/watch?v=IlUvxecu-KE

Familiefoto-6 Familiefoto-5 Familiefoto-4 Familiefoto-3 Familiefoto-2

2 reacties op “Projectweek Stad van de Toekomst

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.