Maker Education in de Tweede Kamer

Op woensdag 1 oktober was er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg met o.a. staatssecretaris Sander Dekker over het Techniekpact. Anne-Wil Lucas en Tanja Jadnanansing hebben daar beiden een pleidooi gehouden voor Maker Education. De staatssecretaris heeft een aantal toezeggingen gedaan. Wanneer de handelingen worden gepubliceerd, zullen die hier ook verschijnen. Van Anne-Wil kreeg ik haar spreektekst toegestuurd. De stukken relevant voor Maker Education lees u hieronder. De gehele tekst kunt hier lezen.

Het eerste stuk gaat over het geweldige Frysklab:

Afgelopen zondag was ik in Drachten bij de opening van het culturele seizoen. Met mijn zonen bezocht ik de bus van het FryskLab. De oude bibliotheekbus is omgetoverd tot een rijdend FabLab met 3D-printers, lasercutters en laptops aan boord waar kinderen kunnen kennismaken met 3D-design en the internet of things. Ik begreep niet alles, maar de kinderen wel…. En het mooie was dat i.p.v. de computer alleen te zien als iets waar je minecraft op kunt spelen, ontdekten ze daar dat je diezelfde computer ook kunt gebruiken om je eigen zonnebril te ontwerpen en te ‘maken’. Dat is het nieuwe maken. Een combinatie van ontwerpen, computerdesign en de nieuwste technieken.

Dat is hetgeen alle kinderen zouden moeten leren om straks uitgerust te zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Niet alleen op een zondagmiddag op een plein in Drachten, maar bij voorkeur op school.

En voorzitter, zo kijk ik ook naar het Techniekpact. Het is niet alleen een pact om de huidige tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen. Het is het begin van een nieuw curriculum om onze kinderen voor te bereiden op een toekomst waar technologie een steeds belangrijkere rol in speelt. Niet alleen als je van techniek je vak wilt maken. Maar ook als je in de zorg wilt werken, of in de landbouw.

Later in haar betoog pleit Anne-Wil voor een betere ondersteuning binnen het Techniekpact van nieuwe initiatieven als Maker Education. Een Maker Faire Binnenhof zou daarbij geweldig zijn. Een uitdaging voor de ministers van OCW en EZ!

Voorzitter, daarnaast zijn er initiatieven die precies doen wat het Techniekpact beoogt, maar die aangeven nauwelijks aansluiting te kunnen vinden bij het Techniekpact: the maker movement en maker education en het FryskLab bijvoorbeeld. Zij worden gedragen door de pioniers in het onderwijs en krijgen internationaal erkenning. Maar het lukt hun niet bij het platform B&T aan tafel te komen.

Arjan van der Meij van de Populier hier in Den Haag doet geweldige dingen. Laten we hem steunen om the maker movement ook in NL echt van de grond te krijgen. Via startupNL en de Startup wereld weet ik hoe belangrijk de verbinding tussen ICT, data en het ‘maken’ is. Niet voor niets zit de TechShop in het hart van San Fransisco. Daar kunnen mensen werken aan vernieuwende producten en prototypes. Niet voor niets zijn er in San Fransisco op zaterdagmiddag Maker Faires voor kinderen, waar zij robots bouwen en 3D-designs kunnen printen. Obama hield onlangs een Maker Faire in het witte huis. Wanneer volgt de Maker Faire Binnenhof, vraag ik aan de ministers van EZ en OCW?

Dank aan Wietse van Bruggen voor het mooie plaatje hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.