De micro:bit relaisbox

Wij geven les met de micro:bit en proberen deze digitale wereld zoveel mogelijk met de echte wereld te verbinden. Hoe kan dit nou beter dan met een micro:bit stopcontacten aan- en uitzetten? Hiervoor hebben wij de relaisbox gemaakt. Leerlingen hoeven zich niet druk te maken over onoverzichtelijke draden of verschillende spanningen en kunnen zich concentreren op het programmeren. Door pin 0 en pin 1 aan te sturen kunnen ze de stopcontacten aan- en uitzetten en met pin 13 tot en met pin 16 kunnen ze de ledlampjes aansturen. Hij is makkelijk te programmeren en als je programma op de micro:bit staat hoef je deze alleen nog bovenop in de insteekgleuf te stoppen. Wij hebben dit kastje gemaakt voor de sciencemodule ‘Hello, world’ waarbij leerlingen met de micro:bit leren programmeren.

 

 

Benodigdheden:

 • Hout
 • Lasercutter
 • Twee 3-volt relais
 • Micro:bithouder
 • Voldoende dikke en dunne snoeren
 • 2 transistoren
 • Printplaatje
 • Weerstanden
 • Stopcontacten
 • Soldeerbout + soldeertin
 • 3 volt adapter
 • 2 rode en 2 groene ledlampjes

Hieronder is het bestand voor de doos:

micro:bit relaisbox

 

Stap 1

Allereerst hebben we een printplaat gemaakt voor het signaal. Met een transistor hebben we een invertor gemaakt zodat het signaal van de micro:bit wordt omgekeerd. Dit is nodig omdat de relais klikken bij een laag signaal. Om het voor de leerlingen overzichtelijker te maken zorgen we er met een invertor voor dat het signaal wordt omgekeerd. Zo gaat de ledlampjes en de relais aan bij een hoog signaal en uit bij een laag signaal. Zoals je kunt zien is de collector verbonden met het relais. De basis is via een weerstand verbonden met de micro:bit en de emitter met de ground.

 

Stap 2

Naar de relaismodule gaat 3 volt en de signaaldraden. Daarnaast gaat de bruine fasedraad naar de kroonsteen waar de elektriciteit de doos binnen komt. De zwarte schakeldraad gaat naar de aan te sturen stopcontacten.

 

Stap 3

Soldeer op pin 0 en pin 1 de signaaldraden die naar de printplaat gaan. Daarnaast gaat er 3 volt van de adapter naar de micro:bit houder.

Als u nu de nul- en de drie voltdraad aan een contact zet heeft u het onderste deel gemaakt.

Stap 4

Nu is het tijd om de stopcontacten aan te sluiten. De zwarte schakeldraden die van de relais komen zijn de 230 voltdraden die naar het stopcontact gaan. De blauwe draden zijn de nuldraden en de groen-gele draad is de aardedraad.

 

 

Stap 5

Sluit het kroonsteentje aan zoals hieronder te zien is. Houd er rekening mee dat de antistekker waar de 3V-adapter in zit, is aangesloten met een blauwe en een bruine draad. Alle draden die er in gaan komen uit de stekker die aan de buitenkant van de doos zit.

 

Stap 6

Sluit de ledlampjes aan. Aan de korte poten van de ledlampjes is de grounddraad gesoldeerd. Op de lange poten van de ledlampjes zijn de gele signaaldraden gesoldeerd. De lampjes zijn afgewerkt met een klodder lijm uit een lijmpistol om ze op hun plaats te houden.

 

Stap 7

Soldeer de signaaldraden op de juiste gaten voor de juiste pinnen en zorg dat de ground draad verbonden is met de ground.

Stap 8

Verbind de draden met het eurostekkerstopcontact en schoef dit stopcontact vast aan de doos. Stop daarna alles netjes in de doos.

 

Stap 9:

Lijm je doos in elkaar.

 

Eén gedachte over “De micro:bit relaisbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.