Coolest Projects International Dublin

Mijn naam is Marloes van der Meulen. Oprichter van CoderDojo in Wommels (2014) en Raspberry Pi Certified Educator. Ik geef maak- en programmeerlessen op scholen, bij bibliotheken en cultuurinstellingen. Graag vertel ik in dit blog over het bezoek wat ik samen met mijn kinderen bracht aan Coolest Projects International in Dublin op zaterdag 26 mei 2018.

Coolest Projects International is een evenement wat in 7 jaar tijd is uitgegroeid tot een groot inspiratie- en maakevent voor kinderen tussen de 7-17 jaar: A world-leading showcase that empowers and inspires the next generation of digital creators, innovators, changemakers and entrepreneurs!” De organisatie is in handen van de CoderDojo Foundation.

De projecten zijn verdeeld in verschillende categorieën zoals hardware, scratch, websites, apps en games. Aan het einde van de dag worden er in diverse categorieën awards uitgereikt tijdens een gezamenlijke afsluiting.

Deelnemers nemen in hun eigen omgeving deel aan een CoderDojo, Code Club of Raspberry Jam en laten op deze dag aan elkaar zien wat ze gemaakt en geleerd hebben. Dit jaar waren er 1.000 kinderen met zo’n 700 projecten afkomstig uit 15 landen. Vorig jaar was ik er met mijn oudste zoon en hij vond het de mooiste dag van 2017. Dat wilde Niels, onze jongste zoon van 11, dit jaar ook meemaken!

Daar gaat wel wat aan vooraf…

Het afgelopen halfjaar werkte hij aan zijn project: een “mini smart home”. Een project waar alles in zat, teleurstelling, succes, werkende dingen die kapot gingen en het huis onderging meerdere gedaantes.

Bijna alle ideeën die hij aan het begin had, bleken niet haalbaar. Zo wilde hij graag een filmpje op een 1,4 inch scherm tonen met een Raspberry Pi Zero. Hij is er zelfs een dag voor naar mijn broer geweest. Lukte niet. Dan maar geen tv in huis! Een mini haardvuur in de schouw met een servo, crêpepapier en een ledje. Lukte niet. Uren (samen) YouTube kijken, testen en weer doorgaan.

Uiteindelijk vonden we bij de Action een letterbak in de vorm van een huis. Het huis bleek precies in de deksel van een iPad doos te passen, daardoor ontstond er een tuin! Mijn man deed een oproepje op zijn werk, Niels kreeg 10 reservedozen. Altijd fijn om achter de hand te hebben. Toen stond de basis en zag hij het voor zich. De Raspberry Pi Zero werd gebruikt voor een securitycamera en timelapsein ‘het kantoor’. Met een Arduino, een keypad en een lcd scherm maakte hij een de deurvergrendeling. Een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor verwerkte hij in de tuin (ook met een Arduino). Bijna alles gekoppeld aan apps op zijn telefoon via bluetooth. Als je op de deurbel drukt, krijgt hij een sms ‘please open the door’. Het zonnepaneel op het dak zorgt voor de ledverlichting. Tot slot creëerde hij een disco op zolder. De inrichting van het huis printte hij met de 3D-printer. Een stukje nepgras in de tuin zorgde ervoor dat alle apparatuur netjes weggewerkt werd. Het huis was niet helemaal af, Niels had nog meer ideeën, maar het was tijd om naar Dublin te gaan! Voor vertrek maakte Niels nog een filmpjemet de app Quiken een infographic met Canva.

Het is zover: CoolestProjects International
We zijn al vroeg aanwezig, zou alles nog werken? Wat vinden ze van mijn project? Hij zet alles klaar en sluit de stekkers aan. Alles doet het! Vanaf dat moment is het alleen maar 100% genieten. Op je toegangskaart staat hoe laat je de jury kunt verwachten. Je vertelt over je idee en laat zien hoe het werkt. Zijn juryleden zijn Bill Liao (1 van de oprichters van CoderDojo) en Philip Colligan (CEO Raspberry Pi Foundation). Hij vertelt trots over zijn werk en wordt verlegen van de complimenten, ze zijn onder de indruk! In de loop van de dag laten we hem zien dat zijn huis ook online veel aandacht krijgt!

Er is meer te doen op Coolest Projects

Wat dacht je van een les: “hoe open ik hangsloten”? Een zaal vol met Arcade-games, oefenen met een levensgroot breadboard, een escaperoom, workshop Led wearables maken, een les dronevliegen, spelen met diverse robots en Minecraft. We komen tijd te kort. Als het lawaai en alle indrukken je te veel worden, dan kun je terugtrekken in een geweldige prikkelvrije ruimte.

Coolest Projects omarmt je en geeft je zelfvertrouwen een enorme boost. Zowel deelnemers als ouders/begeleiders ontmoeten gelijkgestemden en je vertrekt met een hoofd vol nieuwe ideeën! Het blijft bijzonder om te zien wat er op zo’n dag gebeurd en wat het met je doet…. Meer over Coolest Projects lees je hier en hier.

Niels was van plan om zijn project te ontmantelen en de verschillende onderdelen een plek te geven rondom en in ons huis. De tip van Per-Ivar om zijn huis te laten zien op de makerfaire in Eindhoven bracht hem aan het twijfelen. Misschien toch doorbouwen en in september zijn huis ook aan Nederlandse kinderen laten zien? En lukt het in de komende periode om een tv aan te sluiten? In september weten we het!

CoderDojo Nederland heeft (voorzichtige) plannen om ook in Nederland een Coolest Projects event te organiseren. Wil jij meehelpen of meedenken? Stuur dan een berichtje naar contact@coderdojo.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.