Allemaal aan de klooikoffer!

Gastblog van Astrid Poot: bedenker van Klooikoffers,
hoofd jeugd/familie projecten en creative director bij Fonk,
blogger, spreker, maker maar vooral eeuwig lerend :)

Ik volg en voer de discussie over techniek en maken met grote aandacht, niet in de laatste plaats omdat ikzelf van maken echt gelukkig wordt. Mijn bijdrage is dan ook iets dat ik maak: Klooikoffers. Dat zijn gratis koffers voor ouders en kinderen om samen aan de slag te gaan.

Dat techniek en maken belangrijk is, weten we volgens mij inmiddels wel zeker. Maar wie dat onze bloedjes van kinderen gaat aanleren is veel minder zeker. Heel makkelijk wordt de verantwoordelijkheid bij het onderwijs gelegd.

stripverhaal

Een klooikoffer leen je gratis op school of in bieb. In de koffer zit gereedschap, materiaal en een inspiratieboekje waarin je ook schrijft wat je hebt gemaakt.

Als je klaar bent, breng je de klooikoffer weer terug. Je werkstuk mag je natuurlijk houden! Voor de klooikoffer weer wordt uitgeleend wordt het materiaal aangevuld.

Ik zie om me heen dat veel ouders best meer zouden willen doen aan het vormen van hun kind, maar niet altijd weten hoe. Toch is het soms makkelijker dan je denkt. Met een klooikoffer bijvoorbeeld! Dan krijg je blije ouders en kinderen.

Hoe ver ben ik?

Er zijn nu 2 koffers af: beide voor de onderbouw.

Klooikoffer #1: de striptang

klooikoffer1_inhoud

Download het boekje.klooikoffer1_boekje

In de koffer:

 • Striptang
 • Boekje
 • 3 leds
 • 1 knoopcelbatterij
 • draad

 

 

 

 

 

Klooikoffer #2: het lijmpistool

Klooikoffer2_inhoud

Download het boekje.klooikoffer2_boekje

In de koffer:

 • Lijmpistool
 • Boekje
 • Lijmpatronen
 • Plakoogjes
 • Plastic buisjes
 • Raar folie

Klooikoffer #3 over solderen (bovenbouw) en klooikoffer #4 over snijden (middenbouw) zijn in ontwikkeling en volgen snel. Alle klooikoffers maak ik samen met kinderen en ouders. Ze worden al makend bedacht en getest. Dat zijn erg leuke dagen.

Planning

Plan is om op 3 scholen na de zomervakantie 4 verschillende koffers te gaan uitlenen. Onze school, OBS De Waterkant doet al mee. Dus we gaan sowieso los!

Ondertussen ben ik een stichting aan het oprichten zodat ik subsidie kan aanvragen. Dan kunnen er meer scholen gratis meedoen. Kun je als school niet zo lang wachten, dan kun je je eigen koffers financieren. Je betaalt alleen de kosten (je krijgt zelfs alle bonnetjes ;). Wil je dat? Neem dan contact met me op.

Geven is het nieuwe krijgen

Met de klooikoffers verdien ik geen geld; het is vrijwilligerswerk. Sterker nog: alle boekjes en lijstjes zijn voor iedereen vrij te downloaden en gebruiken. Wel even de bron vermelden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.