Boeken

In deze blog een verzameling van boeken over de maker movement en het onderwijs. Sommige boeken gaan meer over de maker movement zelf, anderen focussen zich op het onderwijs of toegankelijke projecten die je kunt doen. Suggesties? Graag!

 

1. The Maker Movement Manifesto – Mark Hatch
maker-bookMark Hatch is één van de oprichters van TechShop, een verzameling van maker spaces in de Verenigde Staten. In dit boek beschrijft Hatch wat er nu volgens hem ten grondslag ligt aan de Maker Movement. Het boek begint dan ook met een Maker Movement manifest dat hij heeft gemaakt, en wat daar in staat vormt voor een groot gedeelte waar het boek over gaat (het manifest kan je hier lezen). Aan het eind van het manifest doet Hatch de uitnodiging om “in the spirit of making” jouw eigen versie van het manifest te maken.

Mark Hatch is duidelijk een gelover in de Maker Movement en de revolutie die het volgens hem met zich mee brengt, en dat is merkbaar op elke pagina van het boek. Hij beschrijft zijn ideeën over de technologie die men associeert met de Maker Movement en wat dit mogelijk maakt. Ook komen verhalen aan bod van mensen die hij kent van mensen die door gebruik te maken van de makerspaces van TechShop zichzelf opnieuw uit hebben gevonden en een bedrijf zijn begonnen.

In deze video van een sessie op MakerCon geeft Mark Hatch zelf een introductie tot het manifest en zijn boek:


 

2. Makers: The New Industrial Revolution – Chris Anderson
makerscaChris Anderson is een paar jaar geleden gestopt als hoofdredacteur van het technologie blad Wired. Nu is hij ondernemer en heeft hij een bedrijf dat drones maakt, verkoopt en toe past in onder andere de agrarische sector. Zijn drones maken gebruik van open source software en de ontwerpen zijn publiek beschikbaar.

In zijn boek maakt hij duidelijk wat onder andere dalende kosten in technologie, technologische innovaties, maker spaces en de kracht van een netwerk zoals Internet mogelijk maken: het is nog nooit zo makkelijk geweest (qua middelen en kapitaal) iets te maken, gelijkgestemden te vinden die daar ook interesse in hebben en het beschikbaar te stellen middels open source of het te verkopen als klaar product.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte, de revolutie, gaat over wat er nu ten grondslag ligt aan de maker movement en wat de kenmerken zijn van deze in zijn ogen volgende industriële revolutie. Globaal is zijn punt dat de nieuwe maakrevolutie gaat om het toepassen van de mogelijkheden van het Internet op het maken van fysieke dingen. Het tweede gedeelte (de toekomst) gaat globaal over wat de betekenis hiervan is voor de toekomst van bedrijven, productontwikkeling en een aantal van de technologieën die hierbij een rol spelen zoals 3d printers en open source hardware.

De onderstaande video is een opname van een presentatie van Chris Anderson die hij heeft gegeven bij Google over zijn boek en zijn ideeën.

 

3. Makers – Cory Doctorow
HarperCollinsUK_Makers_CoverCory Doctorow is een sciencefiction schrijver, en de toekomst die in al zijn boeken naar voren komt voelt voor mij altijd net dichtbij genoeg dat je je voor kan stellen dat de toekomst er ook echt zo uit zal zien. Dat maakt zijn boeken ook altijd zo fijn en boeiend om te lezen.

In Makers gaat het onder andere over de toekomst van de DIY/Maker movement. Een bedrijf dat gevormd is uit de overblijfselen van Kodak en Duracell (New Works) gaat investeren in DIY projecten van individuen en kleine groepen. De bedrijven Kodak en Duracell zijn op zichzelf niet interessant, maar hun kennis over het maken van fysieke goederen en relaties met toeleveranciers wel.

In ruil voor kapitaal en een deel van de eventuele toekomstige winst doen ze investeringen. De nieuwe maakindustrie komt in de toekomst van Doctorow niet zo makkelijk van de grond, bestaande belangen en industrieën laten zich nog niet zo makkelijk veranderen. En op een gegeven komen de makers van 1 van deze projecten in aanraking met bestaande industrieën die door hun projecten minder aantrekkelijk zijn, in dit geval Disney.

Dit boek van Doctorow betrekt een wat langere tijdspanne dan veel van zijn andere boeken. Het eerste gedeelte van het boek voelt als erg dichtbij, verderop voelt het wat speculatiever. Doctorow stelt zijn boeken ook altijd als gratis download ter beschikking op zijn website.

Bekijk ook deze video van een presentatie die Cory Doctorow gaf op een Maker Faire in 2013:

 

4. The Art of Tinkering – Exploratorium
artoftinkeringHet Exploratorium is een wetenschapsmuseum zoals bijvoorbeeld Nemo in Amsterdam. Zij verzorgen ook veel tinkering workshops in het museum zelf of in samenwerking met scholen. In het boek staan veel verhalen van makers, waarom ze maken, wat ze maken en voor veel projecten ook hoe ze dat doen. Het boek geeft heel veel inspiratie voor allerlei leuke en vaak ook simpel uit te voeren maakactiviteiten waar vaak ook niet eens nieuwe technologie bij nodig is. Veel belangrijker is het proces van het maken zelf, het ontwerpen, iets uit elkaar halen en er iets anders van maken. Een paar van de activiteiten die in het boek staan kan je ook vinden op de Tinkering Studio website van het Exploratorium.

Naast het boek is de MOOC van het Exploratorium die ze eerder dit jaar uit hebben gebracht ook erg de moeite waard. In de MOOC vindt je ook heel veel tips over onder andere de rol van begeleider/docent bij maakprocessen, en over volgens het Exploratorium geslaagde maakactiviteiten zijn en welke rol en invloed de fysieke omgeving en de indeling daarvan heeft op het gedrag en instelling van van de deelnemers tijdens een activiteit.

Met het boek zelf kan je trouwens ook allerlei leuke projecten doen:

 

5. Invent to Learn – Gary Stager, Sylvia Martinez
Pageflex Persona [document: PRS0000046_00067]Dit boek is door velen al beschreven als het belangrijkste boek als het gaat om de maker movement en het onderwijs. Het is geschreven door Gary Stager en Sylvia Lebow Martinez, beide pleitbezorgers voor constructivisme en maakonderwijs.

De auteurs beschrijven de geschiedenis van maken en de plek daarvan in het onderwijs, de didactische achtergrond van maakonderwijs, over ontwerpprocessen die bij maakprojecten een rol spelen en hoe je bijvoorbeeld kunt volgen wat en of leerlingen iets geleerd hebben. Daarnaast geven ze ook informatie over hoe je anderen binnen jouw school mee kunt krijgen en overtuigen van de nut en noodzaak hiervan. Een brede blik op de maker movement en de plek die maken heeft of weer kan krijgen in het onderwijs.

Bekijk deze keynote die Gary Stager eerder dit jaar gaf over de maker movement en het onderwijs:

 

6. Sylvia’s Super-Awesome Project Book: Super-Simple Arduino
Sylvia-book-cover-for-web-not-final-300x300In dit boek (geschreven door de jonge maker Sylvia) kan je vinden hoe je met Arduino, een makkelijk te gebruiken en programmeren microcontroller, allerlei leuke projecten kunt doen. Ze legt uit hoe een Arduino werkt aan de hand van leuke en simpele projecten. Ook beschrijft ze verschillende soorten Arduino’s die je kunt kopen en waar die handig voor zijn. Een superleuke instapper om met Arduino aan de slag te gaan.

Sylvia heeft ook een eigen webshow waaruit je inspiratie op kunt doen voor je eigen makerprojecten. Je kunt er bijvoorbeeld leren hoe je een eigen klok kunt maken, wat je met zelfgemaakte geleidende klei kunt doen en je kunt er ook videos over het werken met Arduino vinden.

 

7. Rosie Revere, Engineer – Andrea Beaty, David Roberts
rosierevereDit kinderboek kreeg ik door als tip nadat ik deze blogpost online had gezet. Ik het zelf nog niet gelezen maar Carla Desain schreef er op makered.nl eerder al een recensie over (haar volledige recensie kan je hier lezen). Naar aanleiding van een tweet over dit boek raakte ze erg geïnteresseerd en ze schrijft dan ook in haar review:

“Dat was bij mij vijf keer raak in één tweet: kinderboek, stereotype-busting, girls in tech, value of failure, en het krachtige plaatje. De recensie achter de link overtuigde me nog verder: dit zou wel eens het ultieme maker-(kinder)boek kunnen zijn: Rosie Revere, engineer van Andrea Beaty (tekst) en David Roberts (illustraties). Ik bestelde het meteen.

En ik kreeg gelijk: dit is een geweldig boek; elk kind, elke opvoeder, elke leraar, elke maker (of maker in spé) zou Rosie Revere, engineer moeten lezen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.